CREATIEF WERK 
 VAN LOUIS KLEIJNE

MIJN CREAWERK omvat veel houtsculpturen,maar ook het “klassieke” houtsnijwerk. Verder tekeningen, schilderijen, werk in tin, brons, zilver en nog diverse andere materialen.
U kunt dit alles zien op 2 video’s waarop een diapresentatie met licht klassieke achtergrondmuziek staat.
*Op video 1 zijn een aantal houtsculpturen te zien.                                                                                            *Op video 2 is creawerk in diverse andere technieken te zien.  

*In de 3 korte infostukjes hieronder geven wij U een idee van het begrip houtsculptuur. 

Wij bevelen deze kleine leesstukjes van harte bij u aan.. 

1.  WAT ZIJN HOUTSCULPTUREN?
Houtsculpturen zijn een heel speciaal soort beeldhouwwerken. Ze zien er anders uit dan ‘gewone’ beelden.
Bij een ‘gewoon’ beeldhouwwerk heeft de beeldhouwer een bepaalde figuur uit een blok hout gekapt en gesneden. De vorm van die blok hout is dan meestal niet zo van belang voor de beeldhouwer, omdat die vorm later toch verdwenen zal zijn als hij het beeld klaar heeft.
Bij een houtsculptuur gaat de beeldhouwer juist uit van de vorm die het hout al door de natuur heeft gekregen. De maker van een houtsculptuur probeert het hout zo te bewerken dat bepaalde vormen nog sterker uitkomen of wat aangepast worden.

2.  WAT JE WEL EN NIET MAG VERWACHTEN.
Houtsculpturen vertellen vaak meer dan één verhaal: Het zijn net wolken: hoe langer je ernaar kijkt, des te meer valt er in te ontdekken.
Omdat ieder mens anders is, zal wat we ontdekken en wat we ervan vinden ook veel kunnen verschillen want over smaak......... Gelukkig maar!
 Mijn houtsculpturen zijn nooit voorzien van een naametiket en daarom heeft iedereen de gelegenheid om te kunnen kijken zonder beïnvloed te worden door wat anderen er in zien. Niet alle houtsculpturen zullen iedereen evenveel aanspreken, maar dat hoeft ook niet.
 Het is belangrijk, dat men na een aantal houtsculpturen bekeken te hebben, kan zeggen:”Ik heb werken gezien die me geboeid hebben en waarin ik interessante dingen heb kunnen ontdekken.”

 3.  HOE EN WAAR KAN IK HOUT VOOR EEN HOUTSCULPTUUR VINDEN?

(Het volgende voorval maakte ik enige tijd geleden op een camping mee.)
Er kwam daar iemand naar mij toe en zei:”Meneer, ik heb verschillende werkstukken van u hier al eerder zien liggen. Ik vind ze fantastisch mooi. Hoe doet u dat nou eigenlijk?”
  Ik vertelde hem dat ik die hier tijdens het wandelen had gevonden in het bos.
“Zou ik misschien eens een keer met u mee mogen als u gaat wandelen,” vroeg hij toen. Ik stelde hem voor de volgende dag met mij mee te gaan .
Die volgende morgen, zo rond 10 uur vertrokken we.
Af en toe vond ik een interessant stuk en liet mijn metgezel dan zien wat ik voor bijzonders in dat stuk hout zag.
“Zie je dat ook,”vroeg ik hem . “Ja, nu zie ik het ook,“ zei hij. Na de wandeling bedankte hij mij, zei dat hij het erg fijn had gevonden en dat hij het nu wist.
  Ik zei: “Mag ik u iets vragen? WAT weet u dan nu?” Hij zei: “Ik weet hoe u het doet. Ik heb gezien hoe u dat opraapte, bekeek en het mij liet zien, toen zag ik het ook, alleen…………. mijn probleem is: als het daar nog op de grond ligt, zie ik dat niet!”
 Ik zei:”Ja, dat laatste kan ik u echt niet bijbrengen, dat zult u uzelf moeten bijbrengen, 
 dus……

      


  …..Kijk en verwonder u!

                                                                    louiskleijne.nl